2009 m. gruodžio 31 d., ketvirtadienis

Karalienės Viktorijos laikų mada



Trečiadienį, kaip ir pridera, nuėjau į muziejų. Aplankiau parodą "Karalienės Viktorijos laikų mada 1830 – 1900 m.", iš Aleksandro Vasiljevo kolekcijos. Suknelių bei aksesuarų fone - išdidintos to meto nuotraukos, paveikslai bei muzika. Paroda kur kas didesnė nei tikėjausi, kimšte prikimšta miniatiūrinių grožybių: vėžlio kaulo šukų, lornetų, kelraiščių, skėčių su plunksnomis, vėduokių, nertų piniginių, ryžių pudros dėželių, skaistalų dėžučių, kvepalų buteliukų, sagčių ir dar daug daug kitko. Kaip nekeista, buvo visai nemažai žmonių, tiesa, dauguma moterys, daug mamų su dukromis.

Labiausiai nustebino: 32 dydžio bateliai, pažo gnybtukai suknelės šleifui nešti, metaliniai turniūrai su raištukais, rišami po suknele užpakaliukui papūsti, mažos knygelės šokių partneriams pasižymėti.

Labiausiai patiko: "šykštaus vyro" piniginė, židinio vėduoklė, šarivari skrybėlaitės, beveik pilnas buteliukas tuo metu ypač madingo kvapiųjų našlaičių kvapo kvepalų. (Mano fantazijose šią parodą papildo purškiamas stendas, kuriame galima pabandyti atkurtus to laikmečio kvepalus.)

Viktorijos laikų moterys mėgo lengvus, nesudėtingus gėlinius: rožės, našlaitės, jazminaičio ir levandos, bei sodresnius žolinius, tokius kaip čiobrelio, raudonėlio, rozmarino ir gvazdikėlio aromatus. Tuo metu buvo susintetintos pirmosios kvapiosios medžiagos, tačiau natūralūs ekstraktai buvo labiau vertinami.

Paroda veiks iki sausio 31d., tikrai rekomenduoju aplankyti.
Papildyta: ekspozicijai sulaukus didelio lankytojų susidomėjimo, paroda pratęsta iki vasario 28d.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą