2010 m. vasario 11 d., ketvirtadienis

Alexander McQueen R.I.P.


Vos prieš porą dienų žiūrėjau McQueen'o kūrinius iš naujosios kolekcijos su baugokais toteminiais baubukais ir žavėjausi kokią nežabotą fantaziją turi šis dizaineris. Kas nematė jo kolekcijų pristatymų, būtinai rekomenduoju pažiūrėti - rūbai, šukuosenos, muzika, scenografija susipina į prikaustantį reginį. Pavyzdžiui, kolekcija, kurią pristatė profesonalūs šokėjai (2004), gyvų šachmatų kolekcija (2005), arba robotai, purškiantys dažus ant balta suknele vilkinčios manekenės tiesiog scenoje kuriantys meno kūrinį (1999). Genijus. Ne veltui 4 kartus buvo paskelbtas geriausiu metų britų dizaineriu.

Todėl netikėta, gaila, liūdna, gal net truputį apmaudu ir pikta, kad tokie žmonės pasitraukia iš gyvenimo savižudybe - šiandien ryte jis buvo rastas negyvas savo namuose Londone. Alexander McQueen (tikrasis vardas Lee) buvo 40 metų. Vasario pradžioje mirė jo mama, o 2007-iais nusižudė McQueen'o atradėja, įkvėpėja ir gera draugė - stiliaus ikona Isabella Blow.

Dažnai vadintas britų mados chuliganu, 1996-iais pradėjo dirbti klasikiniuose Givenchy mados namuose, o 2001-iais įkūrė savo kompaniją. Sukūrė ir du kvapus: keistą, drąsų, savo laiku inovatyvų ir kontraversiškų atsiliepimų sulaukusį Kingdom (2003) bei kur kas romesnį, mielą My Queen (2005), o taip pat keletą šių kvapų riboto leidimo ar vasaros aromatų.

Kingdom dažnai patalpinamas į rytietišką prieskoninę aromatų šeimą, tačiau jis nenoriai duodasi priskiriamas bet kokiai kategorijai. Parfumeris Jacques Cavallier sukūrė neįprastą kompoziciją, prasidedančią skaidria citrusinių nata, kuri netrukus užleidžia sceną netradicinei prieskonių (indiškas kuminas, imbieras) bei gėlių (jazminaitis, rožė) santuokai. Bazinės vanilės ir miros natos sudaro ramų, šiltą, šiek tiek gurmanišką akordą. Neįprastas kvapas - neįprastame buteliuke, kuris simbolizuoja sudaužytą širdį. Sunkus rubino raudonumo stiklo buteliukas apkaustytas spindinčiu metalu (pravartu nešiotis rankinėje - reikalui esant, galite kam nors ne tik širdį sudaužyti, bet ir galvą praskelti.) Daugeliui žmonių kumino kvapas asocijuojasi su prakaituotomis pažastimis, nepraustu kūnu, o kai kam net su lytiniais organais, todėl Kingdom greitai pagarsėjo kaip nežabotai seksualus kvapas. Man Kingdom nekvepia nei seksu, nei prakaitu, ir man patinka tas neįprastas jausmingas kumino/jazminaičio derinys, intymiai apgaubiantis odą. Net nežinau kaip tikliau apibūdinti, bet šis kvapas man "antikvepališkas", androgeniškas, manau, juo puikiai galėtų kvėpintis ir vyrai. Jei kažkur užtiksite (anot gandų, jų gamyba nutraukta), pabandyti tikrai verta.

Po prastų Kingdom pardavimų (buvo pabandyta juos pagyvinti kiek lengvesne, tačiau ne ką sėkmingesne EDT versija), matyt, buvo nuspręsta išleisti labiau plačiosios publikos skoniui pataikaujantį kvapą. Tačiau tai nereiškia, kad My Queen prastas kvapas. Netgi atvirkščiai. Tai puikiai subalansuota kompozicija iš kvapiųjų našlaičių, migdolų, vanilės, vilkdalgių ir kedro. Rezultatas - labai pudrinis, švelnus ir šiltas, kiek salstelėjęs kvapas. Ilgą laiką jį naudojau kaip jaukų, nuotaiką pakeliantį kvapą, kai liūdna, šalta, tamsu, kitaip tariant, žiemą. Briaunuotas violetinio ir permatomo stiklo buteliukas su plastikiniu purkštuku man visada atrodydavo kiek pigokas, bet juk svarbu ne išorė, o vidus, tiesa? Nežinau ar dar gaminamas, bet jei mėgstate tokio tipo kvapus, pabandykite, nenusivilsite.

O tuo tarpu, pagarba ir R.I.P. Alexander McQueen.

1 komentaras:

  1. kaip gaila, kad daugiau neberasote!
    megstu siuos kvepalus, baigias buteliukas, o naujus ne nezinau kur pirkti... Zinoma, netiketai tokia naujiena apie dizaineri perskaicius (kazkaip likau nesuzinojusi), tai nera liudniausias dalykas... 2010 nusinese daug iskiliu zmoniu - Kazys Varnelis, Gendrutis Morkunas, Eugenijus Karpavicius, Algirdas Brazauskas. Alexander nusizude :(

    AtsakytiPanaikinti