2009 m. birželio 13 d., šeštadienis

Pakalnutė



Pakalnutė (lot. Convallaria majalis) - daugiametis miškų augalas, mėgstantis vėsų klimatą ir drėgmę. Auga mūsų miškuose bei visame šiauriniame pusrutulyje. Maži, varpelius primenantys žiedeliai turi malonų kvapą, todėl pakalnutės dažnai auginamos soduose ir darželiuose. Tačiau nekalta išvaizda apgaulinga - šis augalas, o ypač jo raudonos uogos, yra nuodingas.
Legenda byloja, kad Ieva, išvaryta iš Rojaus, Žemėje graudžiai verkė, o kur krito jos ašaros, išdygo pakalnutės.
Prancūzai gegužės 1-ją vieni kitiems dovanoja pakalnučių puokšteles - ši tradicija įvesta Prancūzijos karaliaus Čarlzo IX dar 1561m.

Pakalnutės kvapas apibūdinamas kaip gaivus žalumos gėlinis, su rožės ir citrinos atspalviais. Labai dažnai naudojamas tiek parfumerijoje, tiek funkciniuose kvapuose: oro gaivikliuose, skalbimo milteliuose ir muiluose. Todėl neretai žmonės kvepalus su pakalnutės natomis apibūdina "muiliniais". Tačiau kvepalai, kurių pagrindas pakalnutė, yra reti ir nebemadingi, nes kvepia "pigiai" ir primena oro gaiviklį. Tuo tarpu pakalnutės nata yra gana dažna kompozicijose, nes suteikia joms skaidrumo ir gaivumo.
Pakalnutės ekstrakto neįmanoma išgauti tradiciniais būdais (distiliavimu, spaudimu ar ekstrahavimu) nes kvapiosios medžiagos išgaunamas itin mažas kiekis. Norint atkurti pakalnutės kvapą maišomi natūralūs ekstraktai (dažniausiai citrusiniai vaisiai su rože arba jazminaičiu arba apelsinmedžių žiedais ir vetiverija) arba sintetinės molekulės. Hidroksicitronelalas, Kovanol, Lyral, Lilial - tik keletas sintetinių pakalnutės kvapo molekulių.

Legendiniai pakalnutės kvapo kvepalai yra Christian Dior Diorissimo (1955), kuriuos sukūrė garsusis Edmond Roudnitska. Tuo metu buvo kuriami gan sunkūs ir sudėtingi kvapai, o skaidrus, gaivus ir pavasariškas, su vos žymia indolų nata, Diorissimo buvo išskirtinis ir laikomas šedevru. Gaila, tačiau pastaraisiais metais Diorissimo buvo neatpažįstamai reformuluotas, nes hidroksicitronelalas, kurio klasikiniame kvape buvo apie 20%, buvo pripažintas alergenu, o taip pat stengiantis sumažinti gamybos kaštus ir "pritempti" prie pasikeitusio pirkėjų skonio, kai kurie ingredientai buvo pakeisti ar visai išimti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą