2009 m. birželio 4 d., ketvirtadienis

Vanilė



Sakoma, kad vienintelis kvapas, kuris patinka visiems žmonėms yra vanilė*. Švelnus, salsvas prieskoninis vanilės aromatas sukelia malonius prisiminimus apie vaikystę, šventes, močiutės ar mamos kepinius, todėl asocijuojasi su maistu, namų jaukumu, rūpesčiu bei meile. Psichologai ir medikai jau seniai pastebėjo, kad heliotropinas, viena iš vanilės kvapiųjų medžiagų, turi raminantį poveikį: mažina stresą, įtampą, nerimą.

Šiais laikais vanilės kvapas naudojamas labai plačiai - tiek parfumerijoje, tiek funkciniuose kvapuose (valikliuose, prausikliuose, oro gaivikliuose), maisto pramonėje (ledams, sūreliams, jogurtams gardinti) ar farmacijoje (nemaloniam vaistų skoniui pagerinti). Vanilės kvapas dažniausiai pasirenkamas, kai reikia universalaus "malonaus" aromato. Vanilės ekstraktą ar jo kvapo oro gaiviklius naudoja nekilnojamo turto agentai prieš aprodant klientams namus. O jei vanile ir šviežiai keptomis bandelėmis kvepia parduotuvėje, žmonės linkę joje ilgiau užsibūti ir daugiau pirkti. Heliotropinas yra naudojamas ir gydymo įstaigose, kuriose vėžiui nustatyti atliekamas sudėtingas ir įtemptas magnetinio rezonanso vizualizavimo tyrimas. Jo metu pacientas paguldomas į uždarą kapsulę ir nejudėdamas turi išbūti apie valandą. Jei procedūros metu kvepia vanile, pacientai lengviau atsipalaiduoja ir sėkmingai ją ištveria.

Na, o kvepalai su vanile turbūt niekada neišeis iš mados - jie apibūdinantys kaip juslingi, seksualūs ir afrodiziakiški, todėl dažniausiai pasirenkami gundymui. Norite patikrinti? Išbandykite kone valgomą Dior Hypnotic Poison, iš kojų verčiantį Guerlain Shalimar arba pudruotą korsetuotą Jean Paul Gaultier Classique. Na, o jei manote, kad tiesiausias kelias į vyro meilę yra per skrandį, iškepkite kokį nors nepadoriai skanų desertą su vanilės ankštimi, pvz. crème brûlée.

* Tikras vanilės ankščių, o ne sintetinis ar kompozicijoje su kitais kvapais.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą