2009 m. birželio 1 d., pirmadienis

Smilkalai

Pro atvirus šio tatuiruočių salono langus net lauke galima užuosti smilkalų kvapą:



Smilkalai naudojami nuo pat žmonijos civilizacijos pradžios - panaikinti blogą kvapą, išvaikyti piktąsias dvasias, religiniams ritualams ar aukoti dievams. Anksčiau, kai namuose buvo prasta vėdinimo sistema, gamintų patiekalų kvapas būdavo dar ilgai juntamas. Pastebėta, kad tam tikrų medžių, žolių ir sakų gabalėlių deginimas pagerindavo patalpų kvapą. Atvežtiniai smilkalai būdavo brangūs ir deginami tik ypatingomis progomis, per šventes ar svarbaus svečio laukiant.

Šventyklose naudojami smilkalai yra tam tikros sudėties, jų formulė laikoma paslaptyje. Biblijoje rašoma, jog pats dievas yra liepęs juos smilkyti jo garbei, ir nurodęs keturis komponentus iš visų pasaulio kraštų, pagrindinis kurių yra bosvelijos derva. Smilkalai turi daugybę simbolinių prasmių - kylantys į viršų dūmai simbolizuoja į dangų kylančias maldas, dievo malonę. Azijos šalyse, kuriose išpažįstamas budizmas ir taoizmas, smilkalai religinėms apeigoms naudojami kasdien. Krikščioniškose bažnyčiose naudojami rečiau, tik per didžiąsias šventes, kaip dievo buvimo tarp mūsų ženklas ir maloni auka. Stačiatikių cerkvėse naudojami dažniau, per Šventąsias mišias, kad "pažadintų" žmones ir atkreiptų dėmesį į svarbią mišių dalį.

Smilkalų esti įvairiausių pavidalų ir kvapų, kiekvienam pagal skonį, tačiau šiuo klausimu žmonių nuomonės išsiskiria, vieniems jie patinka, o kiti negali pakęsti. Tačiau smilkalai skleidžia ne tik malonų kvapą. Jiems degant, į aplinką patenka karcinogeninės medžiagos: kietosios dalelės, policikliniai aromatiniai angliavandeniliai, benzenas, toluenas, aldehidai, CO, CO2, NO2, SO2 dujos ir dar nežinomų laisvųjų radikalų. Jie sukelia kvėpavimo takų ligas, tokias kaip bronchitas ar astma ir ženkliai padidina riziką susirgti plaučių vėžiu. Ištyrus orą šventyklose, kuriose kasdien deginamos žvakės ir smilkalai, paaiškėjo, jog užterštumas viršijo leistiną normą iki 20 kartų, t.y. daugiau nei šalia judrios gatvės.

Taigi, tiems, kas mėgsta smilkalus, reikėtų jais mėgautis saikingai ir gerai vėdinti patalpas. Saugesnė alternatyva? Kvepalai, kuriuose naudojami smilkalai. Mano mėgstamiausi: Andy Tauer Incense Extrême, L'Artisan Passage d'Enfer, Yves Saint Laurent Nu, Donna Karan Black Cashmere.


View Nosies gidas in a larger map

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą